Klaster definicija

Što je klaster i kako ga osnovati?

Zajednički interes

Pronađite zajednički interes

I najduži put započinje prvim korakom. U srži svakog klastera je usklađivanje poslovnih interesa različitih strana. Ovaj naizgled lagani zadatak, u praksi je zapravo jedan od najtežih.

Vizija, misija i ciljevi klastera

Vizija, misija i ciljevi klastera

Uspjeli ste definirati zajednički interes potencijalnih članova i partnera na papiru, ali trebate moći svima podjednako uspješno prenijeti vaše ideje. Stoga je od presudne važnosti utvrditi viziju, misiju i ciljeve klastera.

Odabir članova i lokacije

Odabir članova klastera i lokacije

Prepoznati potencijalne članove i pronaći pravu lokaciju za osnivanje klastera nije uvijek lako. Obratite pažnju na osobine vlastitog okruženja uključujući financijski i poslovni interes, te dostupne ljudske resurse.

Pravni oblik klastera

Pravni oblici klastera u Hrvatskoj

Najčešći pravni oblik udruživanja klastera kod nas su udruge građana. Iako, treba reći da se koriste i drugi dostupni oblici poput društva sa ograničenom odgovornošću ili gospodarsko interesnog udruženja.

Prednosti i mane klastera

Prednosti i nedostaci klastera

Osnovna funkcija klastera je osigurati poslovnim subjektima određene olakšice koje ne mogu samostalno dobiti. Takve olakšice nastaju kao proizvod izravne gospodarske suradnje sa drugim poslovnim subjektima.

 

Povezani članci: