Klaster definicija

Inovacije

Klasteri čija se poslovna suradnja, odnosno zajednički interes temelji na inovaciji tek počinju nastajati u Hrvatskoj. Naši inovatori na različitim svjetskim sajmovima redovito osvajaju brojne nagrade. Istovremeno vrlo malen broj ideja i inovativnih prototipa završi kao finalni komercijalni proizvod.

Ne postoje precizna istraživanja kolika je stvarna korist i koliko je hrvatskih inovacija uspjelo ostvariti proboj na tržište gdje su našle svoje kupce. Već promatranjem nameće se odgovor da poduzetnici razvijaju svoje koncepte tek do faze zadovoljavanja određene potrebe ili rješenja problema.

Samostalno je prilično teško finalizirati proizvod. Treba osigurati znatna financijska sredstva, logistiku, dizajn, proizvodne kapacitete i u konačnici plasman na tržište. Životni ciklus svakog proizvoda sadrži najveće troškove upravo u razvojnoj fazi, dok je inovacija.

Kultura inoviranja

Inovatori u društvu nemaju sustavnu podršku od institucija, tek pokoji veliki grad ili županija u Hrvatskoj nude određene poticaje za inovaciju. S druge strane dobre ideje preuzimaju stranci, koji ih usavrše za proizvodnju i plasiraju na tržište.

Mala i srednja poduzeća samostalnim nastupom ulaze u velik rizik inovacije. Pojavljuju se praktični problemi poput dobivanja kredita za investiciju, osiguravanja odgovarajućih dozvola, zaštite svog patenta, itd.

Udruživanjem sa drugim poslovnim subjektima koji dijele njihov interes kroz klaster, moguće je drastično smanjiti rizik budući da svaki član preuzima dio troškova i dio odgovornosti. Jedino tako moguće je osigurati cjelovit razvoj inovacije, od ideje do proizvoda.

Ključne faze koje treba provesti su oblikovanje ideje, pronalazak najboljeg rješenja, kvalitetan dizajn proizvoda, odabir tehnologije izrade i materijala, poštivanje standarda i normi tržišta, te zadržavanje jediničnog troška proizvodnje na najnižoj mogućoj razini.

Zajednički nastup

Čak se ni velika hrvatska poduzeća često ne usuđuju preuzimati rizike inovacija. Dio korporativne kulture zagovara pristup investiranja u tradicionalne provjerene proizvoda, koji imaju manji i siguran povrat. Iznimke su privatne kompanije koje imaju menadžment sa vizijom i dovoljnom odlučnošću.

Kako u takvom okruženju onda komercijalizirati inovaciju? Uspješno pretvaranje inovativne ideje u konkurentan proizvod zahtijeva poslovnu suradnju između poduzeća i službenih institucija. Cluster je u ovom slučaju sredstvo realizacije, katalizator koji obvezuje članove na aktivnosti.

Prije nego se uopće dođe do teme proizvodnje sa potencijalnim partnerima važno je ustanoviti osnove poslovnog udruživanja. Izrada studije opravdanosti i isplativnosti je tipičan primjer dokumenta kojim se prikazuje potencijal investicije. Jednom kad se usmeno utvrdi zajednički interes, sljedeći korak je izrada projekta.

Proizvodni klasteri

Klasteri kojima je cilj stvoriti inovativni proizvod se u pravilu osnivaju nakon dogovora i izrade temeljnih dokumenata, a u svrhu lakšeg privlačenja financijskih sredstava za realizaciju projekta. Tek se u procesu razvoja inovacije formira se cijena proizvoda, te određuje tržišna vrijednost.

Pritom treba imati na umu da je velika razlika ukoliko se oprema potrebna za razvoj inovacije, kao i prateći troškovi sufinanciraju 50-80% iz europskih fondova odnosno domaćih natječaja za klastere kakav je trenutno u programu Ministarstva poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls.

Istraživanje i razvoj

Postoji velika konkurencija među inovatorskim idejama, štoviše pravo tržište inovacija je globalno. Ali nastup na međunarodnom tržištu zahtijeva izvrsnost i kvalitetu, dakle značajna ulaganja u razvoj i dizajn proizvoda.

Malim i srednjim poduzetnicima se ne isplati osnivati vlastiti odjel za istraživanje i razvoj. S druge strane većina nema suradnju sa akademskom zajednicom, niti se zna kome obratiti. Pogrešno je misliti da je za uspjeh dovoljna dobra inovativna ideja pa će ju već netko jednom kupiti.

Zajedničkim ulaganjem u razvoj inovacije kroz klaster svi sudionici dobivaju prihvatljivu razinu rizika u odnosu na potencijalni povrat. Odnosi se unaprijed određuju sukladno omjerima investiranih sredstava članova i uloženog znanja. Na taj način stvara se dodana vrijednost uz istovremeno dobivanje podrške lokalne zajednice.

Dobar lider klastera treba osigurati financiranje inovaciji i podršku poslovnih partnera za proizvodnju.Čim je veći broj uključenih lakše je privući investitore za plasman finalnog proizvoda. Zaštita patenta, ugovori o licenci, sve se slične aktivnosti također mogu sufinancirati iz javnih natječaja.

Povezani članci: